Становище на ДСБ София във връзка с изграждането на нова трамвайна линия, засягаща територията на квартал Дианабад и части от Борисовата градина.

June 26, 2013 in Новини, Позиции и декларации

ДСБ София подкрепя основателните протести на гражданите от кварталите Изгрев, Изток и Дианабад, свързани с изграждането на нова трамвайна линия.

Свидетели сме на непреодолим конфликт между граждани и администрация. Това говори за липса на ефективен диалог с гражданското общество, за липса на чуваемост, за пълно игнориране на исканията на данъкоплатците на София, поради което гражданите са загубили доверие в общинската управа. За нас е недопустимо, в продължение на 5 години от започването на процедурата за съгласуване на инвестиционния проект, ръководството на Столична общинада не съумее да вземе консенсусно решение, което да удовлетворява нуждите от транспортното обслужване на района и да защити интересите на столичаните, живеещи там.

Ние подкрепяме развитието на трамвайния транспорт, който е емблематичен за градския облик на София, като екологично средство за придвижване.

Затова, ние от ДСБ София, след като се запознахме обстойно с исканията на жителите от засегнатите квартали, предлагаме алтернативно решение на предложеното от Столична община за изграждане на трамвайно трасе, което да съхрани дърветата в парка и да не пречи на живущите в района. Нещо повече – към предложението добавяме допълнителни транспортни възможности, като създаване на велосипедни алеи и подобрени връзки със съседни квартали.

Нашето алтернативно решение е изработено от вътрешната експертна комисия по транспорт на ДСБ София и ще бъде внесено от общинския съветник на ДСБ Вили Лилков, още днес, на заседанието на Постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението към СОС.

Пресконференция на ДСБ София

3

2

1